Dubbelconcert 'Kavóca' en Clare College Choir

21 december 2011
Een gewaagde uitnodiging

Er zijn studenten die niet alleen goed kunnen leren, maar ook heel mooi kunnen zingen. Dat geldt zeker voor het 25-tal studenten van het Clare College uit Cambridge dat op woensdag 21 december een concert ten beste geeft in de Kamper Buitenkerk. Een dubbelconcert wel te verstaan, want dit Clare College Choir uit Cambridge (o.l.v Graham Ross) is hier op uitnodiging van het Kamper Vocaal Ensemble Kavóca (o.l.v. Luthine Postuma). Een heel waagstuk, maar een geslaagde, voor het Kamper ensemble om wisselend en samen met zo’n professioneel en beroemd College Choir op te treden. “Ik heb hoge verwachtingen van dit concert”, zegt burgemeester Bort Koelewijn in zijn welkomswoord. Nou, die maken beide koren meer dan waar.

De sfeervolle Buitenkerk vormt het akoestisch decor voor de ‘Music for Christmas’, het centrale thema van dit dubbelconcert. Een titel die doet vermoeden dat het voor de vele bezoekers een avond gaat worden met overbekende kertstliederen, maar niets is minder waar. Het steeds enthousiast klappend publiek maakt kennis met diverse onbekende carols van het College Choir (‘I sing of a maiden’/G. Ross, ‘Hail, gladdening light’/C. Wood, ‘Bethlehem Down’/ P. Warlock) en met het Russisch repertoire van Kavóca zoals ‘Tebe Poem’ (Rachmaninov), ‘Iezijî Iezijî, Cheruviemy’ (D. Bortnianski), en ‘Bogoróditse Dévo’ (A. Pärt). Niettemin komen ook meer bekende werken voorbij zoals ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ (J.S. Bach), ‘Es ist ein Ros entsprungen’ (Praetorius) en ‘Silent night, holy night’ (Gruber). Maar die worden dan weer in een verrassend arrangement uitgevoerd. Voeg daarbij de wisselende samenstellingen waarin beide koren steeds zingen, en een adventsavond van hoog gehalte is geboren.

Bij de liederen die Kavóca samen met het College Choir zingt lijkt het alsof ze dit al jaren doen, zoals de ‘Sussex carol’ (J. Rutter), ‘Sing Joyfully’ (W. Byrd), of ‘Shepherd’s pipe carol’ (J. Rutter). De workshops die Kavóca van Engelse kant sinds meerdere jaren krijgt aangereikt van Paul Leddington Wright, werpen op zo’n moment hun dankbare vruchten af. En dat moet ook wel, wil je tijdens een concert als deze meekomen met de jonge studenten van het Clare College. O boy, wat een timing, en wat een geweldige uitspraak! In de veelal a capella gezongen werken komen hun geoefende stemmen prachtig uit, bijvoorbeeld in het ‘Ecce virgo concipiet’ van W. Byrd. En ze zingen niet zomaar even samen een carol. Nee, het gaat na elkaar, door elkaar, en in ieder geval strak harmonieus (‘Vigilate’ van W. Byrd). Soms beginnend met een solo, waarna steeds meer stemmen invallen (‘Hymn to the Creator of Light’ van J. Rutter). Soms zacht, of heeeeeeel zacht. En dan weer aaaaaaaaanzwellend. Tsjonge, wat een volume kunnen ze maken! Elke stemgroep klinkt als een klok, zeg maar ‘a school bell’ uit Cambridge, van hoge sopranen tot donkere bassen (‘Hail, gladdening light’, C. Wood). Dat viel ook te beluisteren in het ‘Magnificat’ (G. Swayne) dat in dubbelkoor gezongen wordt. Erg knap. Of het kunstzinnige arrangement ‘I sing of a maiden’ (G. Ross). Wat ze puur met hun stemmen al niet kunnen doen om een bepaalde sfeer op te wekken…Het ‘Es ist ein Ros entsprungen’ wordt zo zuiver en zacht, ja haast filmisch, gezongen, dat je de roos voor je ogen ziet opengaan.

Kavóca en het Clare College Choir sluiten gezamenlijk af met ‘O come, O come, Emmanuel’  (D. Willcocks). Achter elkaar lopen de koorleden al zingend door de kerk. Origineel en verrassend. In stijl. Helemaal passend bij dit ‘Christmas concert’.

Een bezoeker (HB)

luthine@kavoca.com

Contact

Henk Steenbeekhof 25
8264BZ Kampen, Ov

Nederland

0642251444 / 0383326029
luthine@kavoca.com

Stel een vraag

Versturen